top of page

Kőfelverődéstől
a szélvédő javításig

sérülés után.jpg

Megsérült a szélvédőm

Mit tehetek?

ELŐVIGYÁZATOSSÁG: ragasszuk le a kőfelverődést (pl. cellux-al), ezzel megóvjuk a nedvességtől, szennyeződésektől a szélvédő javításig

VÉDELEM: ne mossuk le a szélvédőt, inkább maradjon koszos, de semmiképp se kerüljön mosószeres nedvesség a sérülésbe, mivel azzal növelhetjük a továbbrepedés kockázatát

BIZTONSÁG: lehetőség szerint kerüljük a rezonanciát, kátyúkat, ferde parkolást, hogy a szélvédőben létrejött feszültség minél kisebb legyen

IDŐBEN: nem érdemes halogatni a szélvédő javítást, mivel a hőingadozás - télen a fagyok, nyáron a hőség miatt (pl.: klíma bekapcsolása hideg-meleg levegő ráengedése az autó üvegére) -, a szélvédő azonnali repedését okozhatja!

Hívjon (+36705307643) bizalommal, és megmentjük a szélvédőjét a továbbrepedéstől, és egy esetleges költséges szélvédő cserétől!

glass mechanix uv bura.jpg

Hogyan javítunk?

A szélvédő javítást piacon található legmodernebb géppel (Daytona Repair System GlassMechanix950), amerikai technológiával, vákuum alkalmazásával, UV fényre kötő ragasztókkal, és fedőgyantákkal dolgozunk.

Szélvédő javítás menete
 

  1. Felmérjük a szélvédő sérülés mértékét és típusát. Előzetesen lehetőség van fotót küldeni elérhetőségeink egyikére.

  2. Fúróval megtisztítom a sérülést, mellyel utat nyitunk a ragasztónak is.

  3. Vákuum technológiás gépünkkel 1 bar nyomással belepréseljük a ragasztót a kőfelverődés okozta repedésekbe, a nyomást folyamatosan szabályozva.

  4. Ha a ragasztó eljutott a nyomás hatására minden repedésbe, UV fénnyel megszilárdítjuk.

  5. Fedőgyantával lefedjük (átlátszósága közel megegyezik a szélvédőjével).

  6. Végül polírozzuk, kozmetikázzuk.

Még több információt, érdekességet a blogunkban is olvashat, ide kattintva!

mobil szélvédőjavítás.jpg

Fűtőszálas szélvédő javítása

Fűtőszálas szélvédő javítása nem tér el túl nagyban azoktól, amelyekben nincsen fűtőszál. Ha az autónk üvege rendelkezik ezzel a felszereltséggel, akkor is érdemes azt mielőbb megcsináltatni, sőt talán még indokoltabb, hiszen annak cseréje jóval magasabb áron történik, mint a sima biztonsági üvegé. 
Természetesen ezek is gyönyörűen javíthatóak, de érdemes gyakorlott jó szakemberre bízni annak javítását, mert a fűtőszálak megsérülése annak meghibásodásához vezethet. Fontos a megfelelő ragasztó használata, figyelembe véve a sérülés típusát, elhelyezkedését vagy azt, hogy mennyire szennyezett az adott sérülés. Ez lényeges, mert a nem megfelelően megválasztott anyag, akár el is repesztheti az üveget a sűrűsége miatt. Mikor a fűtőszálas szélvédőt javítjuk, lehetőség szerint ügyelni kell arra, hogy a szálak ne sérüljenek. Többnyire nincs is szükség arra, hogy mélyen a szálakig megfúrjuk a szélvédőt, hisz a kő becsapódása már a legtöbb esetben létre hozott egy csatornát, amin keresztül már tölthető a repedés. Így elég csak a felületét megtisztítani, kicsiszolni és kezdődhet is a javítás. 
Van még néhány apró trükköm, amit érdemes bevetni a javítás során, hogy hosszantartó minőségi javítás legyen a végeredmény, de megfelelő gyakorlattal, tapasztalattal és a jó minőségű eszközökkel szépen javíthatóak a fűtőszálas szélvédők is.

Még több információt a blogunkban olvashat ide kattintva!

Szélvédő csere vagy
szélvédő javítás?

Az esetek döntő többségében megmenthető a szélvédő a kőfelverődést követően. Az, hogy cseréljük-e, vagy javíttassuk ki, több tényező is befolyásolja. Ami fontos, hogy mielőbb keressünk fel egy szakembert, aki a kőfelverődés fajtájától, tulajdonságától függően el tudja dönteni, hogy a javítás eredményhez vezet-e, vagy felesleges egyáltalán időt és pénzt szánni rá. Az utóbbi kevésbé döntő, mert legalábbis nálam, csak a sikeres javítás után kell bármilyen mértékű költségre számítani, és máris itt az első érv, ami a javítás mellett szól.
Továbbá azt gondolom, hogy a javítás egy jóval költséghatékonyabb, olcsóbb megoldás, csak töredéke a szélvédő cseréjének. A szélvédő javítás kevesebb időt vesz igénybe, hozzávetőlegesen csak 20-40 percet és mobil kiszállással ki sem kell mozdulnia, vagy akár a munkahelyén el tudom végezni a kőnyom javítását.
Ezzel szemben a csere sok utánajárást és sokkal több időt, akár 1-2 napot vesz igénybe, ha kapunk időpontot egyáltalán rövid időn belül. Ami még a szélvédő javítás mellett szól, hogy egy esetleges költséges csere után, semmi nem garantálja, hogy a következő órákban, napokban, hónapokban nem kapunk egy újabb vagy akár több kavicsot a szélvédőnkre, amivel igen nagy bosszúságot és felesleges pénzkidobást okozva nekünk. Sajnos többször találkoztam ilyen és ehhez hasonló esettel munkáim során. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a javítással megmarad a gyári szélvédőnk, ami fontos sok szempontból, például eladásnál, vagy tudjuk, a szélvédő sajnos sosem kerül teljesen ugyanoda vissza, ahol gyárilag volt. Mindenki igyekszik megőrizni az autó gyári állapotát és ez érthető. Az a tapasztalat, hogy nem egy kavicsot kapunk az autóval addig, míg a tulajdonunkban van, és nem érdemes cserélgetni az üveget, elég akkor, ha már esetlegesen elreped.
De persze mérlegelni kell azt is, hogy megéri-e a javítás, hány kőfelverődés található a szélvédőn, esetlegesen el van-e repedve, és oly mértékben, hogy azt már nem érdemes javítani. 
Megfelelő szakértelemmel, eszközökkel, anyagokkal, az esetek többségében szépen és biztonsággal javíthatóak a kőfelverődések. Hívjon bizalommal.

Szélvédő repedés javítása

Lehetőség van a repedés javítására is, amennyiben szeretnénk elkerülni a szélvédő cseréjét. A repedés javítás menetét befolyásoló tényezői lehetnek, hogy kőfelverődésből indult-e el a repedés, és azt is szükséges-e megjavíttatni, továbbá milyen hosszú a repedés. Sokszor elegendő lehet a további repedés elkerülése érdekében a repedés végének megfúrása, és a furat feltöltése. Ezzel elkerülhető, eltolható a magas költségekkel járó és időigényes szélvédő cseréje. Fontos, hogy hozzáértő szakember kezdje meg a javítást, mert könnyedén tovább tud repedni a szakértelem hiányában, és a nem megfelelő eszközök használatától.

Ask an Expert

Szélvédő javításról leggyakrabban feltett kérdéseire, itt kaphat választ

jack russell dog in a car close to the steering wheel, ready to drive fast and save , with

Ügyfeleink részére elvégzett szélvédő javításokról készült fotók, sztorik

bottom of page