top of page

Kőfelverődéstől
a szélvédő javításig

sérülés után.jpg

Megsérült a szélvédőm

Mit tehetek?

ELŐVIGYÁZATOSSÁG: ragasszuk le a kőfelverődést (pl. cellux-al), ezzel megóvjuk a nedvességtől, szennyeződésektől a szélvédő javításig

VÉDELEM: ne mossuk le a szélvédőt, inkább maradjon koszos, de semmiképp se kerüljön mosószeres nedvesség a sérülésbe, mivel azzal növelhetjük a továbbrepedés kockázatát

BIZTONSÁG: lehetőség szerint kerüljük a rezonanciát, kátyúkat, ferde parkolást, hogy a szélvédőben létrejött feszültség minél kisebb legyen

IDŐBEN: nem érdemes halogatni a szélvédő javítást, mivel a hőingadozás - télen a fagyok, nyáron a hőség miatt (pl.: klíma bekapcsolása hideg-meleg levegő ráengedése az autó üvegére) -, a szélvédő azonnali repedését okozhatja!

Hívjon (+36705307643) bizalommal, és megmentjük a szélvédőjét a továbbrepedéstől, és egy esetleges költséges szélvédő cserétől!

glass mechanix uv bura.jpg

Hogyan javítunk?

A szélvédő javítást piacon található legmodernebb géppel (Daytona Repair System GlassMechanix950), amerikai technológiával, vákuum alkalmazásával, UV fényre kötő ragasztókkal, és fedőgyantákkal dolgozunk.

Szélvédő javítás menete
 

  1. Felmérjük a szélvédő sérülés mértékét és típusát. Előzetesen lehetőség van fotót küldeni elérhetőségeink egyikére.

  2. Fúróval megtisztítom a sérülést, mellyel utat nyitunk a ragasztónak is.

  3. Vákuum technológiás gépünkkel 1 bar nyomással belepréseljük a ragasztót a kőfelverődés okozta repedésekbe, a nyomást folyamatosan szabályozva.

  4. Ha a ragasztó eljutott a nyomás hatására minden repedésbe, UV fénnyel megszilárdítjuk.

  5. Fedőgyantával lefedjük (átlátszósága közel megegyezik a szélvédőjével).

  6. Végül polírozzuk, kozmetikázzuk.

Még több információt, érdekességet a blogunkban is olvashat, ide kattintva!

mobil szélvédőjavítás.jpg

Fűtőszálas szélvédő javítása

Fűtőszálas szélvédő javítása nem tér el túl nagyban azoktól, amelyekben nincsen fűtőszál. Ha az autónk üvege rendelkezik ezzel a felszereltséggel, akkor is érdemes azt mielőbb megcsináltatni, sőt talán még indokoltabb, hiszen annak cseréje jóval magasabb áron történik, mint a sima biztonsági üvegé. 
Természetesen ezek is gyönyörűen javíthatóak, de érdemes gyakorlott jó szakemberre bízni annak javítását, mert a fűtőszálak megsérülése annak meghibásodásához vezethet. Fontos a megfelelő ragasztó használata, figyelembe véve a sérülés típusát, elhelyezkedését vagy azt, hogy mennyire szennyezett az adott sérülés. Ez lényeges, mert a nem megfelelően megválasztott anyag, akár el is repesztheti az üveget a sűrűsége miatt. Mikor a fűtőszálas szélvédőt javítjuk, lehetőség szerint ügyelni kell arra, hogy a szálak ne sérüljenek. Többnyire nincs is szükség arra, hogy mélyen a szálakig megfúrjuk a szélvédőt, hisz a kő becsapódása már a legtöbb esetben létre hozott egy csatornát, amin keresztül már tölthető a repedés. Így elég csak a felületét megtisztítani, kicsiszolni és kezdődhet is a javítás. 
Van még néhány apró trükköm, amit érdemes bevetni a javítás során, hogy hosszantartó minőségi javítás legyen a végeredmény, de megfelelő gyakorlattal, tapasztalattal és a jó minőségű eszközökkel szépen javíthatóak a fűtőszálas szélvédők is.

Még több információt a blogunkban olvashat ide kattintva!

szelvedo_javitas_ford_mustang.jpg

Szélvédő csere vagy
szélvédő javítás?

Az esetek döntő többségében megmenthető a szélvédő a kőfelverődést követően. Az, hogy cseréljük-e, vagy javíttassuk ki, több tényező is befolyásolja. Ami fontos, hogy mielőbb keressünk fel egy szakembert, aki a kőfelverődés fajtájától, tulajdonságától függően el tudja dönteni, hogy a javítás eredményhez vezet-e, vagy felesleges egyáltalán időt és pénzt szánni rá. Az utóbbi kevésbé döntő, mert legalábbis nálam, csak a sikeres javítás után kell bármilyen mértékű költségre számítani, és máris itt az első érv, ami a javítás mellett szól.
Továbbá azt gondolom, hogy a javítás egy jóval költséghatékonyabb, olcsóbb megoldás, csak töredéke a szélvédő cseréjének. A szélvédő javítás kevesebb időt vesz igénybe, hozzávetőlegesen csak 20-40 percet és mobil kiszállással ki sem kell mozdulnia, vagy akár a munkahelyén el tudom végezni a kőnyom javítását.
Ezzel szemben a csere sok utánajárást és sokkal több időt, akár 1-2 napot vesz igénybe, ha kapunk időpontot egyáltalán rövid időn belül. Ami még a szélvédő javítás mellett szól, hogy egy esetleges költséges csere után, semmi nem garantálja, hogy a következő órákban, napokban, hónapokban nem kapunk egy újabb vagy akár több kavicsot a szélvédőnkre, amivel igen nagy bosszúságot és felesleges pénzkidobást okozva nekünk. Sajnos többször találkoztam ilyen és ehhez hasonló esettel munkáim során. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a javítással megmarad a gyári szélvédőnk, ami fontos sok szempontból, például eladásnál, vagy tudjuk, a szélvédő sajnos sosem kerül teljesen ugyanoda vissza, ahol gyárilag volt. Mindenki igyekszik megőrizni az autó gyári állapotát és ez érthető. Az a tapasztalat, hogy nem egy kavicsot kapunk az autóval addig, míg a tulajdonunkban van, és nem érdemes cserélgetni az üveget, elég akkor, ha már esetlegesen elreped.
De persze mérlegelni kell azt is, hogy megéri-e a javítás, hány kőfelverődés található a szélvédőn, esetlegesen el van-e repedve, és oly mértékben, hogy azt már nem érdemes javítani. 
Megfelelő szakértelemmel, eszközökkel, anyagokkal, az esetek többségében szépen és biztonsággal javíthatóak a kőfelverődések. Hívjon bizalommal.

Audi_szelvedo_javitas.jpg

Szélvédő repedés javítása

Lehetőség van a repedés javítására is, amennyiben szeretnénk elkerülni a szélvédő cseréjét. A repedés javítás menetét befolyásoló tényezői lehetnek, hogy kőfelverődésből indult-e el a repedés, és azt is szükséges-e megjavíttatni, továbbá milyen hosszú a repedés. Sokszor elegendő lehet a további repedés elkerülése érdekében a repedés végének megfúrása, és a furat feltöltése. Ezzel elkerülhető, eltolható a magas költségekkel járó és időigényes szélvédő cseréje. Fontos, hogy hozzáértő szakember kezdje meg a javítást, mert könnyedén tovább tud repedni a szakértelem hiányában, és a nem megfelelő eszközök használatától.

Kép készítése a kőfelverődésről

kofelverodes_foto_3.JPG

Miután megkaptuk a kőfelverődést az autó szélvédőjére, ha lehetőségünk van rá, akkor érdemes egy képet készíteni róla, amin jól látszik a sérülés.

Ez azért fontos, mert miután felhívunk egy szakembert, azért, hogy elkerüljük a felesleges költségeket az esetek többségében képet fog kérni tőlünk, hogy az alapján el tudja dönteni, hogy javítható-e a kőfelverődés. Ez Önnek is fontos lehet, hiszen az alapján már kaphatunk is egy egészen pontos árajánlatot a javítás összegéről, ha esetleg nem sikerült volna pontosan beazonosítani az áraknál található képek alapján. Sokszor előfordul, hogy teljesen más, mint amit a képeken lát.

A legtöbbször nem könnyű a képet elkészíteni a kőfelverődésről, mert a szélvédő tükörként működik, és nem tudja befókuszálni a kavicsfelverődést. Ilyenkor azt szoktam tanácsolni, hogy tegyen közvetlen mellé egy lapos tárgyat, ez lehet egy pénzérme vagy akár egy névjegykártya is. Mindegy mi az, de az fontos, hogy igyekezzünk lapos tárgyat használni és ezt már észre fogja venni a telefon kamerája. Igyekezzünk a fókuszpontot a tárgyra irányítani, hogy az legyen éles, mert ha az éles, akkor a mellette lévő sérülés is biztosan éles lesz!

Tehát Röviden a fotó elkészítéséhez:

 

Kell egy pénzérme, vagy egy lapos tárgy

Helyezzük a sérülés mellé szorosan

Fotózzuk le a lapos tárgyat úgy, hogy az éles legyen körülbelül 20-40cm-ről

A képet kívülről készítsük és ne belülről

A kép csak akkor használható, ha az éles. Természetesen ha nem sikerül képet készíteni, akkor is szívesen állok rendelkezésére, és tekintem meg személyesen a kőfelverődést.

Példa egy kevésbé használható képre:

kofekverodes_foto_1.jpg
Ask an Expert

Szélvédő javításról leggyakrabban feltett kérdéseire, itt kaphat választ

jack russell dog in a car close to the steering wheel, ready to drive fast and save , with

Ügyfeleink részére elvégzett szélvédő javításokról készült fotók, sztorik

bottom of page